perjantai 25. elokuuta 2017

Hiusten pesu ja hoito

Hiusten hoitamisen tavoitteena on puhtaat, kiiltävät ja takuttomat hiukset sekä hilseetön hiuspohja. Yleisin hiusten hoitokäsittelyistä on hiustenpesu. Siinä asiakkaan hiukset pestään sekä sampoolla että hoitoaineella. Tuotteiden valinta tehdään asiakaskohtaisesti asiakasanalyysin perusteella. Sampoon tarkoituksena on puhdistaa ja poistaa likaa ja hoitoaineen parantaa hiusten ulkonäköä ja kammattavuutta. Hoitoainetta puolestaan käytetään hoitamaan hiuksien erilaisia vaurioita. Hiuksen vauriot voidaan jakaa neljään eri ongelma-alueeseen, hiusten kuivumiseen, kiillottomuuteen, rakennevaurioihin ja sähköistymiseen.

Sampoon ja hoitoaineen koostumus ja ainesosat

Sampoon peruskoostumuksen ainesosat voidaan jaotella kahteen eriryhmään, puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttaviin ainesosiin ja teksnisiin ominaisuuksiin vaikuttaviin ainesosiin. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat liuotin sekä pesevät ja hoitavat ainesosat. Teknisiin ominaisuuksiin vaikuttavat ainesosat vaikuttavat antavat niille esimerkiksi tuoksun ja värin. Näihin kuuluvat kiiltoa antavat ainesosat, sakeuttamis- ja säilöntäaineet, vaahdon stabilointiaineet, tuotteen ulkonäköä parantavat ainesosat, hajusteet ja väriaineet. Hoitoaineen peruskoostumukseen kuuluu liuotin (vesi), emulgaattori, hoitavat ainesosat ja tekniset ainesosat.

Sampoon tärkeimmät ainesosat ovat vesi ja erilaiset tensidit. Vesi toimii sampoossa liuottimena, johon muut ainesosat on sekoitettu. Tensidit puolestaan voidaan jaotella neljään ryhmään niiden toimintaperiaatteiden perusteella, anionisiin, kationisiin, amfoteerisiin ja ionittomiin tensideihin. Yleensä sampoissa käytetään anionisia tensidejä, joiden rasvaliukoinen hiilivetyhäntä tarttuu ja kuljettaa rasvalian veden mukana pois. Anioniset tensidit ovat sulfaatteja. Kationisen tensidin vesiliukoisen pään sähköinen varaus tarttuu kiinni hiuksen negatiivisesti varautuneeseen pintaan, jonka vuoksi niitä käytetään tuotteiden hoitavina ainesosina. Näitä on esimerkiksi kvarternaariset aineet. Amfoteerisiä tensidejä käytetään muiden tensidien toiminnan täydentäjinä ja ne ovat pesuteholtaan miedompia kuin anioniset tensidit. Nämä tunnistetaan tuotteidin ainesosaluettelosta -AMPH- tai -BETANE- tunnuksesta. Ionittomien tensidien tehtävänä on toimia emulgaattoreina, jotka sekoittavat veden ja hoitavat ainesosat keskenään. Niiden vesiliukoinen osa on varaukseton. Niitä ovat glugositidit.

Hoitoaineiden hoitavat ainesosat vaihtelevat sen mukaan minkälaista vauriota niillä pyritään hoitamaan. Kuivuutta hoitavissa hoitoaineissa käytetään humektanttia eli kosteuden sitojaa, joka nimensä mukaan sitoo hiukseen kosteutta. Humektantteja ovat esimerkiksi pantenoli, glukoosi ja sorbitoli. Kiillottomille hiuksille tarkoitetussa hoitoaineessa käytetään kiiltoa ja kampaavuutta parantavia ainesosia, jotka muodostavat hiuksen pinnalle kiiltävän kalvon. Näitä aineita on esimerkiksi silikooni- ja paraffiiniöljy. Rakennevaurioita korjaavan hoitoaineen tehtävä on on paikata rakennetta pienimolekyylisillä ainesosilla hiuksen kuitukerroksessa asti. Nämä aineet voivat pysyä hiuksessa jopa muutaman pesun ajan. Rakennepaikkaavia aineita on esimerkiksi kationiset polymeerit, aminohapot ja proteiinihydrolysaatit. Sähköisyyttä hoitavassa hoitoaineessa käytetään ainesosia jotka tasapainottavat hiuksen pinnan negatiivista sähkövarausta lisäämällä positiivisen varauksen omaavia kationisia ainesosia. Ne myös lisäävät kiiltoa. Kationisilla aineilla on myös desinfioivia ominaisuuksia. Näitä ainesosia ovat esimerkiksi kationinen tensidi ja kationinen polymeeri. Kemiallisten käsittelyiden aikana avautuneita kuivia ja kiillottomia hiussuomuja varten hoitoaineisiin lisätään suomuja sulkevia ainesosia. Näitä voivat olla esimerkiksi sitruuna- ja maitohappo.

Sampoon ja hoitoaineen valinta

Sampoon valintaan vaikuttaa hiusten ja hiuspohjan laatu ja kunto sekä hiusten puhdistustarve. Sampoot voidaan lajitella neljään ryhmään niiden pesutehon mukaan, miedoimmasta pesutehosta vahvimpaan sampootyypit ovat hoitosampoot, yleissampoot, syväpuhdistavat sampoot ja erikoissampoot. Hoitosampoot ovat miedoiten puhdistavia ja niillä haetaan puhdistuksen lisäksi myös hoitavaa vaikutusta. Ne ovat hyviä kuiville ja vaurioituneille hiuksille. Yleissampoot ovat pesuteholtaan parempia ja tarkoitettu terveille normaalille hiuksille, jotka ovat kiiltävät ja kimmoiset ja joiden hiuspohja on ehjä. Syväpuhdistavia sampoita käytetään niiden suuren puhdistustehon vuoksi sitä tarvitsevaan hiuspohjaan ja hiuksiin. Esimerkiksi runsas muotoilutuotteiden käyttö vaatii syväpuhdistavan sampoon, jotta tuotteet puhdistuu kunnolla hiuksesta. Erikoissampoissa on monia eri pesutehoja ja ne määräytyvät käyttötarkoituksen mukaan. Erikoissampoita käytetään yleensä runsaasti rasvoittuville tai hilseileville hiuspohjille.

Hoitoaine valitaan aina hiuksissa olevien ongelmien perusteella. Hoitoaineet voidaan jakaa käyttötapansa perusteella neljään eri ryhmään, jotka ovat pikahoitoaineet, rakennehoitoaineet, erikoishoitoaineet ja hiusvedet. Pikahoitoaineiden koostumus on emulsiomainen ja sitä käytetään sampoopesun jälkeen pyyhekuivaan hiukseen. Yleensä sitä pidetään päässä alle minuutista muutamaan minuuttiin ja pestään tämän ajan jälkeen pois. Rakennehoitoaineet puolestaan ovat yleensä vaahtomaisia tai nestemäisiä ja ne jätetään hiustenpesun jälkeen hiuksiin. Näitä käytetään paljon myös erilaisten kemiallisten käsittelyiden yhteydessä. Erikoishoitoaineissa vaikutusaika on pidempi ja niiden lisäksi hoitokäsittelyssää tehdään rentouttava hieronta ja tehostetaan hoitoa lämmöllä. Hiusvedet ovat myös hiukseen jätettäviä aineita, joita voi käyttää tarvittaessa jopa päivittäin. Näitä käytetään hiuspohjan ongelmiin, kuten rasvoittumiseen tai hilseilyyn. Hoitoaineista ei tarvitse valita vaan yhtä sopivinta, vaan hoitotuotteita voi yhdistellä tarpeen mukaan haluamallansa tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ehostuskurssi

Teimme ehostuskurssilla monia erilaisia meikkejä erilaisiin tilaisuuksiin. Tässä esittelen nyt niistä seitsemän. 1. Iltajuhlameikki yökerh...